Witajcie!
Dzisiaj moja niedziela w Scrapińcu, a że nowych prac u mnie wciąż mało, to na końcu postu czeka na Was mały bonus ;)
A ponieważ ostatnio więcej czasu spędzam w kuchni niż przy biurku, podaję Wam przepis na super pyszny i zawsze udający się chlebek bezglutenowy:)
Chleb bezglutenowy od Gosi:
250
g mąki gryczanej 150 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 8 g
drożdży instant 2 łyżki siemienia lnianego ½ szklanki pestek dyni płaska
łyżka soli czubata łyżka cukru 550-600 ml lekko ciepłej wody (lub
więcej jeśli to konieczne) Suche składniki dokładnie
wymieszaj. Dolej wodę (najpierw 500ml i dolewaj stopniowo więcej jeśli
składniki nie chcą się połaczyć) i mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej
masy bez grudek. Ten etap można pominąć, bo udaje się z 1 wyrastaniem
-(Przykryj kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia
objętości – na jakieś 30 minut. ) Foremkę wyłóż papierem do pieczenia
(możesz dodatkowo posmarować olejem, łatwiej potem odejdzie chleb od
papieru). Przełóż do niej ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia- też
na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Wstaw
chleb i piecz go 50 minut (grzanie góra-dół). Jeśli za szybko się
rumieni połóż na wierzch folię aluminiową. Następnie chleb wyciągnij z
foremki i dopiekaj jeszcze z 10 minut. Gotowy chleb wydaje głuchy odgłos
gdy w niego pukniemy od spodu. Studź na kratce do pieczenia.
Do usłyszenia!
Asia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz