Translate

19 mar 2017

Asia- przegląd prac i bonus

Witajcie!
Dzisiaj moja niedziela w Scrapińcu, a że nowych prac u mnie wciąż mało, to na końcu postu czeka na Was mały bonus ;)





A ponieważ ostatnio więcej czasu spędzam w kuchni niż przy biurku, podaję Wam przepis na super pyszny i zawsze udający się chlebek bezglutenowy:)
 Chleb bezglutenowy od Gosi:
250 g mąki gryczanej 150 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 8 g drożdży instant 2 łyżki siemienia lnianego ½ szklanki pestek dyni płaska łyżka soli czubata łyżka cukru 550-600 ml lekko ciepłej wody (lub więcej jeśli to konieczne) Suche składniki dokładnie wymieszaj. Dolej wodę (najpierw 500ml i dolewaj stopniowo więcej jeśli składniki nie chcą się połaczyć) i mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Ten etap można pominąć, bo udaje się z 1 wyrastaniem -(Przykryj kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – na jakieś 30 minut. ) Foremkę wyłóż papierem do pieczenia (możesz dodatkowo posmarować olejem, łatwiej potem odejdzie chleb od papieru). Przełóż do niej ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia- też na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Wstaw chleb i piecz go 50 minut (grzanie góra-dół). Jeśli za szybko się rumieni połóż na wierzch folię aluminiową. Następnie chleb wyciągnij z foremki i dopiekaj jeszcze z 10 minut. Gotowy chleb wydaje głuchy odgłos gdy w niego pukniemy od spodu. Studź na kratce do pieczenia.
Do usłyszenia!
Asia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz